YAŞAMDA GÜZELLİK
Çevrede güzellik, insana mutluluk ve huzur veren güzel ve yararlı davranışlarda bulunmakla elde edilir. Kısaca özet halinde söylersek; İnsana, insanca muamelede bulunmak diyebiliriz. Güzel sözlü, güler yüzlü iyi niyetli ve bireyin onurunu incitmeden muamelede bulunmak esastır. Allah’ın insanlara iyilikte bulunduğu gibi bizim de başkalarına iyilikte bulunmamız emredilmiştir.

Atalarımız “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Güzel ve hikmetli sözün, kılıçtan daha keskin olduğu” söylenmiştir. Peygamberimizin hayatı araştırıldığında, insanları hiçbir zaman kırmadan hitap ettiği, hataları kimsenin yüzüne vurmadığı, tatlı dille uyarıda bulunduğu görülecektir. Şüphesiz insan, yaptığı iyiliğin mutlaka mükafatını görür. Cenâb-ı Hak “İnanıp da güzel işler yapan ve Rablerine gönülden boyun eğenlere gelince, işte onlar cennetliklerdir. Onlar orada sonsuza kadar kalırlar.” ( Hud, 23 ) buyurmuştur. Sahabeden biri
– “Ey Allah’ın Resulü! İslam hakkında bana bir söz söyle ki, artık bu konuda başkasına bir şey sorma ihtiyacı duymayayım”.
– Peygamberimiz, ” İman ettim de, sonra dosdoğru ol” buyurmuştur. Kur’an-ı Kerim’de:” Kadın erkek her kim inanmış olarak iyi iş işlerse ona hoş bir hayat yaşatacağız. Yaptıkları iyi işlerin karşılığını daha güzeli ile ödeyeceğiz.” (Nahl, 97) yine ” iman edip, iyi iş yapanlara ne mutlu! Varılacak güzel yurtta onlar içindir.” (Talak, 11)

İslam dini bireylerin hem dünyada hem de ahirette mutlu ve huzurlu olmalarını istemektedir. Bu nedenle de dinimiz, güzel davranışlarda bulunmayı emreder. Bununla ilgili olarak bir ayette şöyle buyrulmaktadır: “O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır.” (Mülk suresi, 2. ayet).
Yaşamda güzellik deyince ne anlıyorsunuz?
İnsan için huzur ve mutluluk su ve hava gibi bir gereksinimdir. Toplumsal bir varlık olan birey, çevresiyle iyi ilişkiler kurarak yaşamını anlamlandırmalıdır. Devamlı güzel ve yararlı işlerde bulunmalıdır. Güzelliklerin sadece bilinmesi yeterli değildir. Bilakis bu güzelliklerin toplumsal hayatta yaşanması önemlidir. Ailede, işyerinde, okulda, camide, pazarda kısacası her yerde iyilik ve güzelliklerin söz ve davranışlarla hayattaki yansımaları görülmelidir. Doktor yanlış teşhis koyup, sonu üzücü sonuçlara yol açan tedavi uyguluyorsa; mimar, eserlerinde estetik, sağlam ve ekonomik kaygılar gütmüyorsa, öğrenci dersine çalışmayıp başarısız bir karne getirmişse; öğretmen, çağın gereklerine göre kendini yeni bilgilerle yenilememişse, anne-baba, çocuklarına gereken sevgiyi ve ilgiyi göstermiyorsa tüm bu durumlardan sorumludur. Çünkü, toplumu oluşturan her birey, önce kendisinden başlayarak daha sonra da çevresindeki insanlara güzellikleri, iyi davranışları öğütlemekle sorumludur.
Yaşamda güzel ve mutlu olmanın yolu, bireyin söz, iş ve davranışlarında iyilikler sergilemesi ile olur.
